måndag 25 november 2013

Samuel Adams : nu på burk - en ny typ av burk

Samuel Adams är ett av de äldsta amerikanska mikrobryggerierna (craft breweries). Till skillnad från många andra amerikanska mikrobryggerier, han man i det längsta inte velat tappa sitt öl på burk. Men i somras kom den första burken (som undertecknad efter många om och men lyckats lägga vantarna på) : Samuel Adams Summer Ale.



Förutom att det är en fantastiskt fin dekor, så är denna burk också en innovation rent burkmassigt.
Lägg märke till den "utsvangda" toppdelen av burken :



Orsaken till detta utseende har att göra med att Samuel Adams grundare Jim Koch aldrig tyckt att öl smakat lika bra på burk, som på flaska. Samtidigt insåg han att så som den amerikanska marknaden ser ut (med hög dominans för burkar jämfört med flaskor) så går det inte att ignorera burktappad öl i längden. Men eftersom Jim Koch inte ville kompromissa med smaken, startades ett mångårigt forskningsprojekt tillsammans med burktillverkaren Ball, om hur man skulle kunna utveckla burken så att den gav en bättre smakupplevelse. Under utvecklingsarbetet utprovades en lång rad olika toppöppningar; bla.a lock som helt rivs bort och jordnötsformade öppningar :



Målet med forskningsprojektet var att få drickupplevelsen att vara så lik drickupplevelsen från ett glas, som möjligt. Det slutligt valda lösningen blev denna förstorade öppning, som också tydligen skall underlätta själva drickandet med mindre nack-böjning, (men även ge en bättre luktupplevelse) enligt denna illustration :



En jämförelse med en standardburk och den nya "Sam Can" illustreras så har :



Ett stort tack till Andreas Hammarstedt och Martin Olsson som såg till att jag tillslut fick mitt burk-ex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar